Bergamot (Citrus bergamia)

Rostlina

Tato bylina je známa také pod názvy bergamie nebo bergamota.

Je stálezelený subtropický strom dorůstající výšky 4-5 metrů s dlouhými oválnými zelenými listy s bílými květy.
Nachází se ve Středomoří ( Itálii, Maroku) původem z Asie. Své jméno obdržel podle města Bergamot v Itálii.

Popis

Významnou plodinou jsou jeho plody, které mají hruškovitý tvar, světle žluté barvy s lehce kyselou chutí s výraznou vůní.

Léčebné účinky

Z plodů se získávají aromatické silice, které se využívají pro výrobu různých olejů

  • antidepresivum (uklidňující a osvěžující účinek pro nervovou soustavu)
  • parfémy (pánská kolínská, voda po holení, zhruba polovina dámských parfémů)
  • kosmetické přípravky

Esenciální olej působí na kožní problémy jako je akné, ekzémy, oparů, svrabu a dále na křečové vředy.

Působí při léčbě infekce močových cest, podporuje trávení, snižuje horečku, tiší bolest, posiluje nervy.

Ve voodoo je myšlenka k odvracení zla a nebezpečí.

Pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích (snižuje bolest v krku, uvolňuje dýchání, léčba bronchitidy apod.)

Čistí vzduch (pohlcuje cigaretový kouř, pach v místnosti apod.)

Bergamotový olej vyvilává pocity štěstí a radosti a obnovuje sebedůvěru.

Varování: Nikdy nepoužívejte esenciální olej na slunci, protože u citlivých typů pokožky může způsobit podráždění
!!!

 

 

tisk Tisk stáhnout jako pdf Stáhnout v PDF

FaceBook diskuse


Podpora lečby nemoci SMA pro Barborku

Kompletní informace o vzácné chorobě: http://www.smaci.cz

Nadace pro Barborku s SMA